20.5.07

Ratio

RATIO?
Wil je het de ratio van je spinnewiel weten?
Markeer je wiel en draai het met je hand heel langzaam rond tot je weer bij het gemarkeerde punt bent. Hoevaak is de vlucht gedraaid? Dat is het de ratio. Bv 1:7 , 1 staat voor 1x draaien aan het wiel en 7 staat voor het aantal keren dat de vlucht is gedraaid.
Wat heb je er aan?
1:10 = 1 Draaing van het wiel brengt 10 twists in een inch (2.5 cm)garen. Wil je een los fluffy garen maken dan laat je het wiel 1 keer draaien in 2 inch garen. Je hebt dan 5 twists in een inch.
Wij meten natuurlijk veel makkelijker met 10 cm. Het gaat er om dat je de goede kadans vindt tussen trappen en wol aan het wiel voeren.
De kunst is om dit vol te houden zolang je spint omdat je dan een regelmatige draad creeert. Ook als je tussentijds stopt zorgt het ervoor om de regelmaat weer op te pakken.
Kronkelgaren ontstaat door overtwist: teveel trappen en te weinig draad maken/toevoeren aan de spoel.
Louet heeft een nieuwe klos (bobbin) waarmee je kan spinnen met een ratio van 5.5 , 7.5, en 10.5:1.
5,5 om langzaam te spinnen en dik garen
7,5 voor medium garen
10,5 voor snel spinnen en dun garen
De oude klos heeft heeft niet de 3 'richels' (katrolschijven) maar een smal uiteinde aan een kant en een breed uiteinde aan de andere kant. Zie de mijne: (en meteen een voorproef voor nieuwe sokkenwol)


Deze klossen hebben een ratio van: 5 en 7
Voor dit dunne garen had ik beter de smalle kant (ratio 7) gebruikt.

Oude spinnewielen zoals bijvoorbeeld het model schippertje (nr 2) hebben een hoog ratio.

Op - en aanmerkingen zijn welkom en zal ik als aanvulling in het bericht opnemen.

10 opmerkingen:

Tijm zei

Jee, je betn een echte spin expert!! Je spreekt voor mij wat hogere spintermen die ik nog neit helemaal bevatten kan maar waar ik ook meer van wil weten. Waar leer jij zulke dingen?
Mooi garen wordt het trouwens wat je nu aan het spinnen bent!

Judith zei

Hmm, interessant.

Zal ik dan maar gelijk toegeven dat ik tot nu toe maar 'wat doe', puur op gevoel. Wordt wel mooi hoor, maar met ratio heeft het weinig te maken ;o)

Doeg,
Judith, die de wol op je klos errug mooi vindt!

froukje zei

Dit is echt hogere spinkunde! Ik hou het maar bij mijn tol.....

astrid zei

ik ben ook echt een spin-analfabeet. Kun jij als hoogleraar niet eens een practicum-college geven?

valéria zei

Hoihoi Irma,
ik ga dit eventjes op mijn gemak lezen dinsdag. Vandaag ben ik erg druk en morgen een verjaardag maar ik weet zeker dat ik hier heel veel mee kan en dank je wel hiervoor. Ik vind het duidelijk en zal erop terug komen :) En bedankt voor je opmerking dat ik ook met de S10 sokkengaren kan spinnen. Ik heb nog geen kaarden en ben aan het sparen voor een kaardmolen want met drie vachten lijkt het me niet een hobbie om dat met handkaarden te doen ;)

Groetjes en fijne zondag

wiewo zei

Ook ik ben wel in voor een practicum-college! Ben een spin-virgin maar wil het graag leren.
groet, Wiewo
ps ben jij de irma die een reactie gaf op mijn kussen-post?

José zei

Behalve dat ik 'de' ratio zou zeggen, lijkt het me te kloppen.
Alleen, precies een inch afmeten, of wat voor eenheid dan ook, bij elke keer trappen, dat lijkt me verschrikkelijk moeilijk. Ik doe het meer op gevoel, eerlijk gezegd.

En wil je niet meer van die enge plaatjes linken? Nou wil ik eigenlijk bieden op nummer 10 (nog 12 uur te gaan, is pas op 132 dollar...).
Maar ik doe het niet, ik doe het niet, ik... ;-)

noor zei

Irma, ik wil je het patroon van de Ijslandse wol opsturen, maar je e-mail adres werkt niet via je weblog. Wil je mij een berichtje sturen zodat ik je mailadres heb?
groetjes, Noor

odette zei

Goh ik sta te klapperen met mijn oren. Had wel eerder van ratioos (ratio's) gehoord maar wist niet precies wat dat nu was. Maar ik spin altijd maar een gewoon een eind weg, zal er toch eens op gaan letten.

yvonnep zei

lol... als niet spinner schoot ik spontaan in de lach... ik keek naar je logje alsof het chinees was, of arabisch. Maakt niet uit. Ik vind je/jullie heel knap. Het is een wetenschap en ik brei rustig door.