2.5.07

mohair 1

Ik ben met mohair aan het stoeien. Hier mijn relaas over het spinsel.
Om de gladde haar goed in de twist te krijgen heb ik de draad heen en weer gespannen. Ik moest anders zo hard trappen. Inmiddels weet ik ook dat ik de kern van de spoel had kunnen verdikken. En ik had natuurlijk de spoel om moeten draaien, dat scheelt toch ook weer 2 twists per trap op de pedaal. Andere keer maar weer eens uitproberen, hoewel ik sterk overweeg om een snelspinspoel aan te schaffen. Zowiezo maar eens kijken voor een nieuwe spoel, want die hebben tegenwoordig 3 ratio's.
Ook al is de draad dun, hij is erg harig. (Ik had het mohair spinsel overigens een beetje groen geverfd)
Ik had, na het twijnen tot een 3draads garen, opgezet met naalden 3 mm. Veel te strak. In mohair zit -net zoals katoen - geen stretch, wat wel in wol zit. Uiteindelijk zit er nu naalden 4,5 mm in. Dat is weer wat te overdreven. Het is wel een luchtig weefsel, maar wat maak je er van? En hoe krijg je die harigheid in het gareel?

Wordt vervolgd

8 opmerkingen:

valéria zei

Hoihoi Irma,

zag net de pop up komen van spingroep en dacht reageer eventjes hier....wat supermooi zeg wat je aan het spinnen bent en wist niet dat je ook op deze manier de draad kon laten lopen over de vlucht. Weer wat geleerd ;)

http://handwerkkunsten.blogspot.com/2006/12/my-wrap.html

Zet even een linkje neer naar mijn blog over wat ik gemaakt heb met mohair, wat je kunt doen is om er lace mee te breien, dat gaat met hele dikke naalden en na het wassen span je het en dan komt er werkelijk een soort magie en zie je duidelijk je patroon.

Mocht je het patroontje willen hiervan dan zal ik hem voor je uittypen.

Groetjes en succes met je project mohair :-)

Valeria

astrid zei

Je praat te professioneel voor mij! de helft begrijp ik niet eens: snelspinspoel! 2 twists per trap!

Anoniem zei

Twijnen met 1 draadje wol en 1 draaje mohair geeft meer "memory", geheugen of stretch voor breiwerk.
Het pluizige en harige hoort bij mohair.
Je breiwerk glanst mooi en ziet er aantrekkelijk uit.Waarmee heb je het groene kleurtje gekregen?
Constance

yvonnep zei

inderdaad, lace breien en dan van die shawls... mijn sp10 is er heel goed in! Ik houd niet zo van mohair, maar ik vind dat je het mooie kleuren hebt gegeven.

odette zei

Mohair is ook goed te gebruiken voor sokken, mohair geeft nl zeer sterke en warme sokken. Maar draad van enkel mohair zal gaan uitzakken dus moet je de draad of twijnen of gewoon samen breien met een andere (wolle) draad.
Als je er een sjaal van gaat maken hoeft deze helemaal niet dik te zijn want mohair is veel warmer dan wol. Dus inderdaad iets met kant is dan heel mooi.

odette zei

Trouwens dat pluizige is het kenmerk van mohair. Als je de draad twijnt met een andere draad zal dat het pluizige een beetje indammen.
Maar wat ik altijd doe is de mohair voor het spinnen mengen met een ander vezel (wol). Ik doe dat met een kaardmolen maar het kan ook handkaarden, of gewoon steeds een pluk mohair en wol samen pakken en spinnen.

Irma zei

@valeria: ik moet even wennen aan het idee van lace breien. Maar dat is wel een idee, maar is dat iets voor mij? weet ik nog niet.
@astrid: speciaal voor jou binnenkort een post over ratio en de technische aspecten van het spinnen
@constance: ik heb gekleurd met zuurpigment van Jacquard, de kleur heet geloof ik 'teal'
@odette: okdan, de kaardmolen voor de dag dan. Sokken? Dat geeft wel een mooi glansje. Heb jij mohairprojecten op je weblog? Zodat ik die eens kan zien?

odette zei

http://draadjesvanodette.blogspot.com/2006_12_01_archive.html
oranje/rode sjaal

http://draadjesvanodette.blogspot.com/2006_11_27_archive.html
En hier een stuk omlaag scrollen zo een zelfde sjaaltje in het groenig.

Beide draden zijn 1 draad mohair met merino (samen gekaard) en dan getwijnt met 1 draad ecru merino. De mohair had ik van te voren geverfd. Van het groen had ik eigenlijk net niet genoeg terwijl ik van het oranje/rood nog wel een sjaaltje kan maken.

Ook deze sloffen zijn van een mohair mengsel (mohair met blauwe texelaar)http://draadjesvanodette.blogspot.com/2007_01_01_archive.html