27.11.06

enkeldraads garen

Ik heb veel van mijn enkeldraads handgesponnen wol (goed) gewassen en op bollen gewonden (moet ook als je een nieuwe wolwinder hebt). Ze zijn daarmee klaar om te twijnen. De kleurschakeringen zijn echter zo mooi dat het eigenlijk ook zonde is om ze te twijnen. Ik vraag me af wat er zou gebeuren als ik met een enkele draad zou gaan breien.
Trekt het breiwerk dan scheef? Ik weet niet waarom ik dat denk, maar ik ben er wel bang voor.
Door de strengen nat met een verzwaring te laten drogen heb ik het grootste deel van de krinkels weggewerkt.
Foto's van mijn bollen volgen (Bollen is eigenlijk niet meer het goede woord...ze zijn niet rond)

4 opmerkingen:

froukje zei

Ik kan je denk ik geruststellen: heb heel veel gebreid met zelfgesponnen ongetwijnd enkeldraads garen, en nog nooit is het scheefgetrokken. Nadeel is wel dat het kwetsbaarder is, het slijt sneller.

odette zei

Ik zou het ook gewoon proberen. Begin je met een sjaal, dan maakt het niet zo heel veel uit als het onverhoopt toch scheef trekt. Bij een trui is het erger. Of je maakt iets dat al een beetje scheve panden heeft.

José zei

Verlies je die schakeringen ook als je zorgvuldig navajo gaat twijnen? Als de kleurstukken lang genoeg zijn, kun je met wat beleid de kleuren wel bij elkaar houden.

Met enkeldraads heb ik nog geen ervaring, dus als je het gaat proberen, vertel je dan wel hoe het afgelopen is?

Irma zei

@all: wanneer trekt een breiwerk dan scheef?

@josé: het garen is te dik om nog eens mee te gaan navajotwijnen. Wat ik voornamelijk bedoelde was dat het zonde is om tegen zo'n mooi gemeleerde draad een effen draad te zetten die het effect weghaalt. Maar ik heb tijd. Het is nu goed ingepakt en opgeslagen.